B12 eksikliğini tuvalette tespit edin! İlk belirtisini böyle veriyor

B12 eksikliği, genel sağlık üzerinde önemli etkileri olan ve farklı belirtilerle kendini gösteren bir konudur. Tuvalette ortaya çıkan değişiklikler nedir? B12 eksikliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İşte ayrıntılar...

B12 vitamininin vücutta birçok rolü bulunmaktadır, ancak sinir sistemi üzerindeki etkileri en önemlilerinden biridir. Yetersiz B12 vitamini seviyeleri omurilik yaralanmalarına karşı savunmasız kalmaya ve diğer organlarda hasara neden olabilir. Sağlık uzmanları, düşük B12 seviyeleriyle ilişkili olarak tuvalette ortaya çıkabilen omurilik hasarı belirtilerine dikkat çekmektedir.

B12 EKSİKLİĞİ OMURİLİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR


Pelvik taban kaslarıyla ilgili mesane inkontinansı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve çoğu zaman nörolojik durumlarla ilişkilendirilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği gibi nörolojik durumlar, omuriliği etkileyerek mesane ve bağırsak kontrolünü olumsuz etkileyebilir. B12 eksikliği, miyelin depolarını tükenerek omurilikte dejenerasyon ve sinirlerin demiyelinizasyonu gibi nörolojik semptomlara yol açabilir. Demiyelinizasyon, sinir hücrelerini koruyan miyelin kılıflarının hasar görmesi olarak tanımlanır ve sinirler arasındaki sinyal iletimini etkileyebilir. Bu da mesanenin nöral kontrolüne doğrudan etki edebilir.

OMURİLİK ZEDELENMESİ BAĞIRSAKLARI ETKİLİYOR


Omurilik yaralanmaları sinirler arasındaki iletişimi engelleyerek nörojenik mesane veya bağırsak disfonksiyonuna neden olabilir. Düşük B12 seviyeleri, kandaki kollajen üretimini bozarak pelvik taban kaslarının zayıflamasına ve idrar kaçırmaya yol açabilir. Ciddi B12 vitamini eksikliği, idrar kaçırma gibi birçok semptomla ilişkilidir. Yaşlı insanlar arasında yapılan bir araştırmada, serum B12 seviyeleri ile inkontinans arasındaki ilişki araştırılmıştır. B12 eksikliğinden şüphelenildiğinde, önce test yaptırılması ve takviye almadan önce sağlık uzmanına danışılması önerilir.

Sonraki Haber