Deprem uzmanından deprem itirafı: Herkese yapma dediğini kendi yapmış
9 Kasım 2011'de Yunnan'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 40 olarak açıklanmıştı. Deprem uzmanı olarak tanınan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu depremi yıllar sonra anlatırken bir itirafta bulundu. Uzman isim itirafında depremde yapılmaması gerek ilk şeyi kendisinin yaptığını söyledi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 9 Kasım 2011 tarihinde Van'da gerçekleşen ve 40 kişinin ölümüne neden olan 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin anılarını paylaştı. Prof. Dr. Ercan, DHA gazetecilerinin de hayatını kaybettiği Bayram otelinden son anda ayrıldığını aktardı.
Prof. Dr. Ercan, çöken otelde bir oda ayırttığını ancak geç dönmesinden kaynaklı odasının başkasına verildiğini söyledi. Dr. Ercan, "İşe gitmek yerine Bayram Otel'de kalsaydım, Japon bilim adamı gibi ben de ölü bir Türk bilim adamı olacaktım. Belki sokakta ismimi koyarlardı" dedi.
YÜZLERCE VATANDAŞ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 604 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; birçok bina yıkılmıştı. Depremin en ağır hasara yol açtığı Erciş bölgesinin üçte biri enkaz altında kaldı. Kent genelinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken 9 Kasım'da 5,6 şiddetinde bir deprem daha gerçekleşti. İkinci depremde ise 40 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. İkinci deprem sırasında Bayram Oteli de yerle bir oldu. Otelde DHA gazetecileri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon insani yardım gönüllülerinden Dr. Atsushi Miyazaki'nin de hayatını kaybetti.
“DEPREMDE YAPMAYACAĞIN İLK ŞEYİ BEN YAPTIM…”
Jeofiziçi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İkinci depremin 12'nci yıl dönümü dolayısıyla deprem konulu seminere katılmak üzere Van'a geldi. Prof. Dr. Ercan, burada yaptığı konuşmasında "23 Ekim depreminin ardından Van'a vardık. O gece nerede olduğumu hatırlamıyorum. Sanırım arabadaydık. Sonra 9 Kasım'da döndüm. Bayram Otel'de oda ayırttık, ardından Erciş'e geziye gittik. Hem kırık bölgeleri hem de heyelan bölgeleri üzerinde çalışıyorum. Hangi evlerin, nasıl, neden hasar görmüş olduğuna baktık ve geç dönmek zorunda kaldık. Bayram otele döndüğümüzde geç kaldığımdan dayı başkasına vermişler. Arkadaşlar binalara güvenemedikleri için 'arabamızda kalacağız' dediler. Çok yorgun olduğum ve uyuyamadığım için bir otel buldum ve orada kaldım. Otelde müşteri falan yoktu. Ayrıca çok yorgunum ve uyumakta zorluk çekiyorum. Daha sonrasında deprem oldu. Depremde yapılmaması gerekeni yaptım; “Merdivenlere doğru koştum ve dışarı çıkmaya çalıştım” dedi.
“BENDEN BAŞKA MÜŞTERİSİ YOK”
Dışarı çıktıktan hemen sonra Bayram otelinin yıkıldığını öğrendiğini aktaran ünlü jeofizikçi, "İşe gitmek yerine Bayram Otel'de kalsaydım, Japon bilim adamı gibi ben de ölü bir Türk bilim adamı olurdum. Belki adımı sokağa yazarlar. Böyle bir anım var. Kaldığım otel depremden sonra ağır hasar gördü. Duvarları kısmen yıkılmıştır. Aslında deprem anında yapmamanız gereken şey merdivenlerden yukarı koşmaktır. Normalde bir yere saklanmanız gerekir ama oteller zaten o kadar da iyi değil. Kalmamanız gereken bir otel. Üstelik benden başka müşterisi yok. Depremden kurtuldum ve kaldığım otelde büyük hasar oluştu." diye konuştu.