Engelli plakası kullananlara yeni masraf çıktı

Engelli plaka araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir haberimiz var! MTV ödeyebilirsiniz! İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Engelli plaka sahiplerini ilgilendiren önemli bir konuya dikkat çekiyoruz. Engelli plakalı araçların sahipleri, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve ek MTV borçları konusunda uyarılıyor. Ayrıca, şehir detaylarına da dikkat etmek gerekiyor.

Konuya ilişkin olarak Cemil Cahit Saraçoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre, engelli plaka sahipleri ciddi borçlarla karşı karşıya kalabilirler. İşte detaylar:

Binlerce TL Borç Çıkabilir

%94 engelli raporu olan bir kişinin annesinin adına tescil ettirdiği engelli plakalı araçların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından MTV ve ek MTV ödemeleri çıkarabiliyor. Bu durumu ifade eden Saraçoğlu, engelli araçlarda ÖTV ve MTV muafiyeti olduğuna dikkat çekti.

Ancak, bu muafiyetin kapsamıyla ilgili önemli bir ayrıntı bulunuyor. Engelli kişinin aracı kullanmaması veya aracın farklı bir şehirde bulunması durumunda, vergi borcu çıkabiliyor. Engelli kişinin aracı kullanmaması, aracın içinde engelli kişinin bulunmaması anlamına geliyor. Ayrıca, aracın aynı il veya aynı ilçe sınırları içinde bulunması gerekmektedir. Eğer araç başka bir şehirde bulunuyorsa ve engelli kişi başka bir şehirde yaşıyorsa, bu durum kabul edilmiyor.


İl Dışında Kullanım Durumu

Engelli bir kişinin annesi adına tescil edilen aracın vasisi olan bir akrabası, aracı engelli kişinin yaşadığı il dışında kullanması durumunda da engelli kişinin bu araçtan istifade etmediği kabul ediliyor. Bu durumda, kişilere MTV ve ek MTV borcu çıkabiliyor.

Kimler Engelli Plaka Araçları Kullanabilir?

Engelli plakalı araçlar, yalnızca engelli bireyler veya birinci derece yakınları tarafından kullanılabilir. Yani kendisi, eşi, çocukları, anne-babası ve kardeşi bu aracı kullanabilir. Ancak, 2023 yılından önce alınan araçlarda bu kural geçerli değil ve araçları herkes kullanabilir durumda.

Engelli bireylerin engel derecesine göre araç kullanma yetenekleri farklılık gösterir. Ayrıca, engelli araçlarının otomatik vitesli olma zorunluluğu, sağlık raporuna ve engel derecesine bağlıdır.

Engelli kişilerin devlet tarafından sağlanan ÖTV indirimi ile aldıkları araçların vefat etmeleri durumunda, araç ailesine miras olarak geçer.

Engelli plaka araçlarının 5 yıl içinde satılması yasaktır. Bu süre zarfında ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve ödeme yapılması gerekir. 5 yıl süresini doldurduktan sonra ise herhangi bir ÖTV ödemesi olmadan satış yapılabilir.


Taşıt Kredisi ve ÖTV İndirimi

Engelli plaka araçlarını satın alırken taşıt kredisi kullanmak mümkündür, ancak kredi sahibi olan kişi engelli kişi adına kredi çekmelidir. Ayrıca, bankaların belirlediği standart taşıt kredisi şartlarına uyulmalıdır.

2023 yılında %40 ila %89 engel oranına sahip kişiler, %26.3'lük bir ÖTV indirimi ve %15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilirler.

Bu bilgiler ışığında, engelli plaka sahiplerinin araçlarını nasıl kullanabilecekleri ve vergi borçlarından nasıl kaçınabilecekleri konusunda daha bilinçli olmaları önemlidir. Ayrıca, 2023 yılında yürürlüğe giren yeni düzenlemelere dikkat etmek de önemlidir. Engelli plaka sahipleri ve aileleri, bu bilgileri dikkate alarak araçlarını kullanmalı ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmelidirler.

Sonraki Haber