İstanbul'un birçok ilçesi için uyarı yapıldı

İklim değişikliği mevsimlerin tersine çevrilmesine neden oldu. Mayıs ayında olmayacağını düşündüğümüz olaylara tanık olduk. Ülke genelinde birçok şehirde kar yağışı görüldü. Soğuk kar kombilerin yeniden devreye girmesine neden oldu. İstanbul'da sıcak havalarla ilgili yapılan bir araştırma dikkat çekti. Bu çerçevede, plansız inşaat ve ormansızlaşma daha yüksek sıcaklıklara neden olmaya başladı. Araştırmaya dayanarak; İstanbul'un yazın en sıcak ve serin bölgeleri belli oldu. İşte detaylar..

İstanbul'un birçok ilçesi için uyarı yapıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) gerçekleştirilen araştırmada, hızlı nüfus artışının yanı sıra plansız kentleşme ve aynı zamanda da ormansızlaşmanın sıcaklıkların sertleşmesine neden olduğu gösterildi.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hüseyin Toros ile birlikte Samsun Üniversitesi'nde (SAMÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Meteoroloji Mühendisliği Bölümünün Araştırma Görevlisi ve aynı zamanda İTÜ yüksek lisans öğrencisi olan Yiğitalp Kara ve İTÜ'de doktora öğrencisi olan Merve Yılmaz'ın İstanbul'da hissedilen hava sıcaklıları hakkında ortak çalışma yapıldı.

TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmada, 30 istasyondan elde edilen veriler kullanılarak hava sıcaklıkları, rüzgar hızı, bulutluluk ve aynı zamanda bağıl nem gibi bazı atmosferik değişkenler incelendi. İstanbul'da hava durumu değişiklik gösteriyor. Bunun sonucunda yaz aylarında sıcak havalar şehrin güneyinde yer alan Kartal ve Maltepe'de en fazla görülüyor.

İstanbul'un birçok ilçesi için uyarı yapıldı

Kuzey bölgelerdeki Şile, Beykoz, Sarıyer, Üsküdar, Ümraniye, Eyüpsultan ve Sancaktepe ise yüksek sıcaklıklardan etkilenen ilçelerin arasında ikinci sırada yer aldığı görüldü. Araştırma sırasında etrafı orman alanlarıyla çevrili Çatalca'nın sıcaktan en az etkilenen bölge olduğu belirlendi.

KUZEY ORMANLARI FERAHLATIYOR

SAMÜ araştırma görevlisi ve İTÜ mezunu Yiğitalp Kara, yapılan araştırma hakkında yaptığı konuşmasında özellikle şehir ve kasabalarda ısınmaya bağlı kırılganlık ve riskin arttığını söyledi.

Dünyanın birçok eyaletinde olduğu gibi İstanbul'da hızlı nüfus artışı arazi kullanımında değişikliklere ve iklim değişikliğine yol açtığını dikkate alan Kara, söz konusu durumun kentsel ısı adalarındaki sıcaklığın artmasına yol açtığını savunuyor. Kara, insanların hava sıcaklığını algılama biçiminin nem, rüzgar, fizyolojik özellikler ile bölgesel iklim, çalışma koşulları, kıyafet kalınlığı gibi bazı faktörlere bağlı bir şekilde değişiklik gösterdiğine dikkat çekiyor.

İstanbul'un birçok ilçesi için uyarı yapıldı

İklim değişikliğinin insan sağlığında ve termal konforun üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Kara, yaz aylarındaki yüksek sıcaklıkların yaşam kalitesi ve aynı zamanda da ruh sağlığı açısından risk oluşturmasının yanı sıra mortalite ve morbiditeyi artırdığını vurguladı. Kara, konuşmasınun devamında "Hızlı nüfus artışları, plansız kentleşmeler ve ormansızlaşma İstanbul'u daha da sıcak hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Yiğitalp Kara, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

"Nüfus yoğunluğu ile kentleşmenin çok fazla olduğu İstanbul'un güney bölgelerinde sıcaklık artışlarının kuzey bölgelerine göre daha belirgin bir durumda olduğunu tespit ettik. Şehrin güneyinde özellikle Adalar, Bakırköy, Büyükçekmece, Fatih, Güngören, Maltepe, Kadıköy, Kartal, Şişli, Tuzla'nın yüksek sıcaklıklardan çok fazla etkilenen ilçelerin olduğunun tespitini yaptık. Sıcaklardan en az etkilenen ilçe Çatalca'dır. Çatalca'yı Arnavutköy, Silivri ve Çekmeköy takip ediyor."

BETON İLE ASFALT YÜZEYLER, ISIYI HEM EMİYOR HEM DE TUTUYOR

İstanbul'un birçok ilçesi için uyarı yapıldı

Yiğitalp Kara konuşmasında ayrıca, beton ile asfalt gibi ısının emilmesini sağlayan ve ısıyı tutan yüzeylerin hakim olduğu yerlerde sıcaklığın daha fazla, ormanlık alanlarda ise daha az hissedildiğine dikkat çekiyor. Kara, İstanbul'da yaz aylarında ortalama hava sıcaklığının 20,9 ile 25 derece arası değiştiğini belirterek, "Şehirleşmenin yoğun olduğu güney ilçelerinde hissedilen ortalama sıcaklık Kartal'da 25 derece, Bakırköy'de 24,7 derece, Kadıköy'de 24,6 derece. En düşük sıcaklığın Çatalca'da 20,9 derece, Arnavutköy'de 22,8 derece, Çekmeköy'de ise 22,7 derece olduğunu belirledik" dedi.

Yaz aylarındaki bağıl nemi de araştırdıklarını belirten Kara, şöyle konuştu: “İstanbul'da bağıl nem, beş yıllık süreçte yüzde 72,6 şeklinde belirlendi. En yüksek oranda ortalama bağıl nem değerleri yüzde 84,3 ile kuzeyde geniş bir orman alanına sahip olan Çatalca'da, yüzde 84,3 ile Arnavutköy'de 81,4 ile Şile'de yüzde 80,9 ve yüzde 83,3 ile Adalar bölgesinde de en düşük bağıl nem değerleri ise yüzde 83,3 ile Adalar bölgesinde görüldü. Yaz aylarında ise %66,9'u Kartal'da, %67,4'ü Bakırköy'de ve %68,5'i Şişli'de tespit edildi. Çatalca'da bağıl nem yüksek olsa da sakinlerin hissettiği sıcaklık ise daha düşük."