'Kriz kahini’ ekonomistten korkutan uyarı: Erdoğan kazanırsa..!

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura girmesiyle birlikte piyasada oynaklık arttı. Merkezin döviz kuru yükseldi, borsa düştü ve Türkiye'nin CDS puanı altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomistler dikkatlerini seçim sonrasına çevirirken, "kriz kahini" olarak bilinen önde gelen iktisatçı Roubini, "Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa Türkiye tam bir mali krizle karşı karşıya kalacak" uyarısında bulunuyor. Daron Acemoğlu da yorum yaptı ve yorumda "Bu ülke ekonomik çöküntüden nasıl kurtulur bilmiyorum." dedi.

Seçimlerin ilk turu bitti ve piyasadaki çalkantı devam ediyor. Hisse senedi piyasaları, merkez bankası faiz oranlarının kademeli olarak Kapalıçarşı seviyelerine yaklaşmasıyla kayıplar yaşamaya devam ediyor. Türkiye'nin risk primi olarak kabul edilen CDS skoru altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak ikinci tur için ekonomistlerin çok farklı bir fikri var. Ancak ortak noktalarına bakarsanız, ağızlarından çıkan kelime "kriz".

2008 mali krizini öngören "kriz kahini" şeklinde bilinen ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, konuyla ilgili değerlendirmesini sosyal medya hesaplarından yaptığı cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yorumladı. "Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanırsa Türkiye tam anlamıyla bir mali krizle karşı karşıya kalacak." diyen Roubini, "Sermaye kontrolleri de tren kazasını ancak yavaşlatabilir" şeklinde ifadeler kullandı.


TÜRKİYE'DE YARGI VE KOLLUK KUVVETLERİ TAM BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETTİ

Eğitimci, ekonomist ve aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) profesör olan Daron Acemoğlu, ekonomik kötü yönetim ve yolsuzluğun seçmenler üzerinde beklenenden daha az etkisi olduğunu söyledi. Acemoğlu, "Bunların hepsi Türk kurumlarının geleceği adına kötü haberler. Yargı ve kolluk kuvvetleri tam bağımsızlığını kaybetti." dedi.

Daron Acemoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"AK Parti'nin inşa ettiği kurumların seçim başarılarını görmeli ve onlardan dersler çıkarmalıyız. Bu demokratik sürecin bir parçasıdır, ancak muhaliflerin ve (bazıları hapiste olan) muhaliflerin baskısı, medya kontrolü ve aynı zamanda sindirme nedeniyle "gerçek demokratik" değildir. Ancak demokrasiler için işler daha da kötüye gidebilir. Bir kötü haber daha: ekonomi dibe vurdu. AK Parti, müşteri ağını güçlendirmek için kampanya taahhütlerindeki rezervlerini tüketti ve harcama durumlarını büyük ölçüde artırdı. Bu ülke ekonomik çöküntüden nasıl kurtulur bilmiyorum. Maalesef AK Parti'nin bu krizi yönetebileceğine dair bir emare yok. Çok az kişi bu görevi yerine getirmeye yetkilidir ve yolsuzluk ve kötü yönetimde muhtemelen devam edecektir. Ekonominin ve demokrasinin geleceğinden endişe ediyorum”

Sonraki Haber