Marmara Denizi'ne müsilaj kabusu yeni türüyle geri döndü!
İki yıl önce Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj, kremsi bir formda geri döndüğü görüldü. Prof. Dr. Mustafa Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında 11 çeşit müsilaj olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç aşaması olduğunu söyledi. Yosun oluşumunun da olduğuna dikkat çeken Sarı, "Proliferasyon salgıyı artırdı ve kremsi bir mukus görünür hale geldi." diye konuştu.
2021 yılında Marmara Denizi'nde görülen ve birçok noktayı etkileyen müsilaj yani deniz salyası, yeni bir türle geri döndü. Yapılan araştırmalarla Tekirdağ, İstanbul ve Fenerbahçe'nin yanı sıra Mudanya, Gemlik Koyu ve Erdek'te müsilaj tespiti yapıldı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'ne bağlı Denizcilik Bölümünde dekan olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı, söz konusu müsilaj hakkında bazı yorumlarda bulundu. Sarı, Bandırma'ya bağlı Edincik kıyılarında ortaya çıkan kaymaklı balçık fotoğrafını paylaştı. Sarı, 11 çeşit müsilaj türü olduğunu vurguladı ve kremsi olduğu anlaşılan bu müsilaj türünün başlangıç aşaması olduğunu söyledi.
'11 FARKLI TÜR MÜSİLAJ BULUNUYOR '
Prof. Dr. Mustafa Sarı, konuyla ilgili açıklamasında kremsi müsilaj türünün görüldüğü bölgeler hakkında şunları söyledi: “Cumartesi gününden itibaren Marmara Denizi'nin farklı kıyılarında benzer türde görüntüler akmaya başladı. Benzer manzaraları Tekirdağ, İstanbul ve Fenerbahçe'nin yanı sıra Mudanya, Gemlik Körfezi ile Erdek'te de görmeye başladık. Anlaşılır bir şekilde izleyiciler, 2021'de karşı karşıya olduğumuz korkunç ölçekteyken bu görüntü müsilaj gibi olduğu için endişeliydi.
11 farklı müsilaj türü vardır. Gördüğümüz ve "kremsi müsilaj" şeklinde tanımlanan bir görüntü. Şu anda bu görüntüde polen var. Mukusun 3 tetikleyicisi bulunuyor. Birincisi küresel alandaki iklim değişikliği ile ilişkili deniz yüzeyindeki sıcaklıktaki aşırı artış, ikincisi deniz suyunun kirliliği üçüncüsü de durgunlaşmasıdır. Bu üçünün bir araya gelmesi sonrası felaket müsilajla karşılaşıyoruz."
Prof. Dr. Sarı, Bandırma Edincik kıyılarında görülen krem renge sahip müsilajın fotoğraflarını paylaştı. 11 çeşit müsilaj olduğundan bahseden Sarı, başlangıç seviyesi kremsi müsilaj olduğunu söylüyor.
'2 AYDIR ALG ÇOĞALMASI GÖRÜLDÜ'
Müsilaj tehlikesinin daha önceden kendisini hissettirdiğinden bahseden Prof. Dr. Sarı, "Mevsim şartları çok kuraktır. Bu kuraklıktan dolayı önceden uyardım, 'Bu devam ederse donma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız' dedim. Ben sürekli dalıyorum ya 2 aydır yosun oluşumu var. O neden nereli? Denizlerin nitrojen ve fosfor yükleri çok fazladır. Bu koşullar altında deniz sıcaklığı da çok yüksek olmasından kaynaklı organizmalar hızla çoğalmıştır. Yükseldikçe görüş mesafesi 2 metreye düşüyor. Yüzeyden başlayarak görüş 25 metreye düşüyor." diye konuştu.
Prof. Dr. Sarı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
Alg salgılarından çıkar, bu salgıların çoğalması vardır. Çoğalmaya bağlı olarak salgı daha fazladır ve artık müsilaj gibi krem halini görürüz. 2021'de karşılaştığımız müsilaj nisan ortasında tekrar görünür hale geldi. Şeritlerdeki müsilaj ve Ekim uyarısını ortaya çıkmadan önce gördük. Müsilajın bir sonucu. 2021'de okyanusa atılan atık ne olursa olsun hep aynı. Koşul değişmeden önce olay sonucunun değişmesini nasıl bekleyebiliriz? Önümüzdeki yıllarda yine mukus göreceğiz. Riski ele almanın yolu, atıkların bir an önce arıtılarak okyanusa karışmasını önlemektir"