Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin yeni tahminler

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştiği PKK toplantısı üzerinde yatırımcıların odağı belirlenirken bankasının son toplantıda verdiği sinyalleri verildi. Ekonomistler en az 250 baz puanlık artış beklenirken yabancılar faizin yüzde 42,5 ulaşacağı bildirildi.

TCMB kararı üzerine uzmanlardan açıklamalar gelirken en az 250 baz puanlık artış tahminler yapıldı. PKK toplantısında çıkacak kararlar yatırımcıların yerleştirilirken beklentilerin karşılandığı görülüyor. 500 baz puan artışı yapılırken yüzde 40 çıkarılırken ve dezenflasyonun tesis için gerekli parasal sıklıklarla ölçüm yapıldı.

TCMB’nin sıkılaştırma hızını aralık ayı toplantısında yarı yarıya azaltabileceğini ifade etti. Drimal, bankanın politika faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,50’ye çıkaracağı öngörüsünde bulundu. In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB’nin beklenen faiz artırımına, bankanın resmi olarak faiz oranlarının yeterince yüksek olduğuna dair açıklamalarda eşlik edileceği belirtildi.

10 YIL SONRA MODDY'S NOT ARTIRACAK

Londro merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, ülkeler üzerinde yatırım yapılırken önemli kriterler üzerinden kredi derecelendirmeler yaşandı. Moody's, Standard & Poor’s (S&P) ve Fitch uzmanlar tarafından görüşmeler yapıldı. Bu durum üzerine 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artması, İsrail’in ise ilk kez düşmesi yönünde tahminler yapıldı.

Çin’in ise emlak ve yerel yönetim borçlarının durumu yakın takibe alınırken Moody’s’in yanı sıra, ağustos ayında ABD’nin kredi notunu düşüren Fitch ve Standard & Poor’s da Kasım 2024’te yapılacak olan seçin üzerinde ABD'yi yakından takip edileceği belirtildi.


ARTIŞ KESİNLEŞTİ Mİ?

TCMB aralık ayında Piyasa katılımcıları anketinde cari yıl sonuyla TÜFE beklentileri yüzde 65,39 olarak görüldü. Katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 30,00 TL iken, bu anket döneminde 29,62 TL oldu. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,71 iken, bu anket döneminde yüzde 42,47 seviyelerine gelindi.

İYİLEŞME BEKLENTİSİ

30 Kasım 2023 tarihinde Türkiye'nin kredi notu B olarak teyit edilirken durağan durum pozitif olarak güncellendi. Moody's in 15 Aralık'ta Türkiye'nin kredi notunda ve not görünümüyle iyileşmeler yapılacağına dair beklentiler oluştu. Halihazırda Türkiye'nin kredi notu B3 ve not görünümü ise durağan olarak belirtildi. 

Sonraki Haber