Senegalli işçiler Türkiye'de paraya para demiyor

Senegalli işçilerin çay toplama bahçelerinde boy göstermeye başladığı görüldü. İnanılmaz bir yevmiye kazanan Senegalli çay işçileri bölgedeki herkes tarafından çok seviliyor. Üç yıldır Trabzon ilçesinde çay toplayan Senegalli Süleyman Akbay, konuşmasında "Çay sezonu bittikten hemen sonra Trabzon'da limanda çalışıyorum. Ben artık bundan Of'luyum" ifadelerini kullandı.

Bu yıl Doğu Karadeniz illerinde taze çay hasadına yönelik Gambiya, Senegal ve Sudan'dan işçiler devreye girdi. Son yıllarda Gürcü işçilerin katılımıyla çay toplama faaliyetleri yürütülmektedir. Son yıllarda Afrika'dan ve özellikle Senegal'den gelen işçiler, sıkı çalışmaları nedeniyle popülerlik kazanmaya başladı. Sabah erkenden bahçeye giden Senegalli işçilerin günlük maaşının 2 bin TL'den başladığı söyleniyor.

“BİR TON İŞ OLURSA GÜNLÜK 5 BİN 500 TL”


Trabzon'a bağlı Of ilçesinde 3 senedir çay toplayan Senegalli Süleyman Akbay, yaptığı iş ve hayatı hakkında konuşurken y, 3 yıl önce çay toplama işine başladığını ifade etti. Akbay, konuşmasının devamında “İlk yılımda Of'ta bir amca vardı. 2 yıl onların yanında çalıştım. Bu yıl da 3. yılım. Türkiye'deki ilk yılımda İstanbul'daydım ve çay mevsiminde Trabzon'a gittim. Şimdi buradayım. Çay toplamaya ilk olarak makasla başladım. Sonra insanların motosikletle kesim yaptığını fark ettim ve gidip bir motor aldım. Geçen yıl Senegalli arkadaşlarım geldi. Onlara çay toplamayı öğretiyorum. Bu, bu yıl yeni arkadaşlarımızın başına geldi.

Memleketimizi tanıdığımız için burada olan çay bahçelerinde çok fazla zorlukla karşılaşmıyoruz. Sıcak havalarda buralarda yaşayan insanların oturduğunu görüyoruz ama biz çalışıyoruz. Çay içmek için buraya gelmek isteyen Senegalliler var. Ne yazık ki kolay kolay gelemiyorlar. Burada ton üzerinde çalışıyoruz. Fiyatlar değişiklik göstermektedir. Bir ton için 5 bin 500 TL alıyoruz. Her gün en az bir ton kadar toplamaya çalışıyorum. Çay sezonu bittikten hemen sonra Trabzon'a gidiyorum ve limanda çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

“BİZİM İÇİN HER YER TRABZON”


2 yıl önce Türkiye'ye gittiğini belirten Senegalli İsa Bah, şöyle konuştu:

“İlk kez bu sene çay toplamaya başladım. Süleyman bana çay toplamayı öğretti. Tekrar çay toplamak çok ok güzel. Allah'a şükür buradaki herkes çok iyi. Çay sezonu tamamlandıktan sonra İstanbul'a döneceğim. Bir fabrikada çalışıyorum. Her gün yaklaşık 500 kg çay kesiyoruz. 3 hafta daha buradan çay toplayacağım."

Senegalli Mustafa Lo, geçtiğimiz yıl çay toplamaya başladığını belirterek, "İnşallah bu yıl çay toplamayı bitirene kadar burada olacağız. Buradaki insanlardan çok memnunuz. Bize iyi davranıyorlar. Burası bizim memleketimiz gibi" dedi.

Gineli İbrahim Yello, Trabzon'da olmaktan çok mutlu olduğunu ve bu yıl ilk çay toplama işine girdiğini söyledi.

"YEVMİYEYİ DUYAN BURAYA GELİYOR"


İstanbul'dan çay toplamak için memleketş Trabzon'a gelen Erkan Karamustafa, sezonun başladığını fakat yorucu olduğunu belirterek, “Çay hasadına devam ediyoruz. Bu yıl kuraklık olduğundan verim düştü. Tomurcuklar henüz fazla gelişmedi. Günlük ücreti duyunca buraya gelmeye başladı. Hiç umursamadık. Herkes onu kıramaz. Yaşlılar ve hastalar var. Artık gençler köye gelmiyor. Geçtiğimiz yıllarda Gürcistan'dan gelip burada çay hasadı yapıyorlardı. Artık gelmiyorlar çünkü paramızın onlar için hiçbir değeri kalmadı." diye konuştu.

Sonraki Haber