Ünlü ekonomist konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıkladı

Ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaş konut arayışını araştırmaktadır. Ünlü ekonomist Tuna Kaya konut fiyatlarının ne zaman düşeceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar.

Ünlü ekonomist konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıkladı

Konut arayan binlerce vatandaş daire fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Tuna Kaya konut piyasası uzmanı yorumlarına bir yenisini daha ekledi. Enflasyon ve inşaat maliyetlerini anlatan Tuna Kaya, konut fiyatlarının düştüğü döneme dikkat çekti.

ev

Oturmak veya yatırım amaçlı daire almak isteyen binlerce kişi daire fiyatlarının yönünü merak ediyor. Yatırım analisti Tuna Kaya, inşaat maliyetlerini ve daire fiyatlarını analiz ederek, konut alıcılarına yön veren konut piyasasındaki gelişmelere ilişkin yorumunu paylaştı.

'KONUT TARAFINDA ÖNEMLİ VERİLER VAR'

Tuna Kaya, YouTube hesabında paylaştığı videonun konut sektörüne ilişkin çok önemli bilgi ve haberler içerdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu, inşaat maliyetlerinde son bir buçuk yılın en güçlü artışıydı. İnşaat maliyet endeksi yüzde 15, 67 arttı Geçen aya göre yüzde yüzde 96,9 oranında konut fiyatları bir yıl öncesine göre arttı." İnşaat maliyeti de yıllık yüzde 62,3. Her iki gösterge de TÜİK enflasyonunun üzerindedir. TÜİK'in enflasyon oranı şu anda yüzde 50. Bir de baktığımızda hem inşaat maliyet endeksi hem de konut fiyatları TÜİK'in üzerinde. "Bu bakımdan ev fiyatlarının önemli ölçüde düşmesini beklemiyorum" dedi.

EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERE BÜYÜK FIRSAT

Bakan Şimşek'in ikinci ve üçüncü konut kredilerine kısıtlama, kredilere ise büyük kısıtlamalar getireceğini hatırlatan Tuna Kaya, şöyle konuştu: "Tabii ki bu konut finansmanında sıkıntı yaratacak ama enflasyonun artması ve inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle depremde kaybolan binalar ve son 3-4 yıldır arkadaşlar, yıllardır üretilen konutlar yetersizdi. Yani Türkiye'de ciddi bir konut sıkıntısı var. Bu anlamda ciddi bir düşüş beklemiyorum konut fiyatlarında. Önümüzdeki aylarda yaşanacak hafif düşüş yeni alımlar için fırsat olarak değerlendirilebilir" dedi.