Wall Street Journal'dan olay yaratan yazı: Türkiye, NATO için İsveç'e izin vermeli!
Wall Street Journal'ın (WSJ) "Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermeli" başlıklı yazısında, Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in üyeliğini kabul etmesinin "zamanının geldiği" yazıyordu.
ABD Savunma Bakanı olarak bir süre görev yapan Mark Esper ve eski Pentagon yetkililerinden Evelyn N. Farkas'ın Wall Street Journal'da (WSJ) "Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermeli" başlıklı bir makale yazdıkları görüldü. Makalede, aslında daha fazla gecikme durumunun Vladimir Putin'e Ukrayna ile savaşının, Moskova'nın saldırgan tutumunun NATO'yu hem birleştirmek hem de genişletmek anlamına geldiği mesajını sulandıracağı ifade edildi.
"İsveç, Türkiye'nin meşru kaygılarını gidermeye içtenlikle kararlıdır" ifadesine yer verilen makalenin içeriğinde "Tam üyeliğin Vilnius zirvesi sonrasına ertelenmesi Kremlin'i cesaretlendirir ve NATO'yu zayıflatır. Yaygın yaptırımlardan, diplomatik izolasyondan ve savaş alanındaki yenilgilerden sersemlemiş olan Rusya için şimdi bölücü olmanın zamanı değil” denildi.
Yazıda, ABD'nin Türkiye ve Macaristan için İsveç'in üyeliğini "hemen kabul etmeleri" için baskı yapması gerektiği savunuldu ve "ABD diğer müttefiklerinin de benzer baskılara neden olmasını sağlamalı. Stockholm, Erdoğan'ın talebini karşılamak adına elinden gelen çok şey yaptı. Mazeret bitmiş olabilir." ifadeleri kullanıldı.
"BİDEN, F-16 SATIŞINI ONAYLAMAYI TEKLİF EDEBİLİR"
"Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İspanya gibi diğer önemli ülkeler, üyeliği güvence altına almak için doğru havuçları sunmalı ve özellikle doğru sopalarla tehdit etmelidir. Örneğin, Başkan Biden, Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayı teklif ediyor. veya Erdoğan'ın Beyaz Saray'ı ziyaret etmesiyle" şeklinde ifadelerin yer aldığı yazıda; “Diğer müttefikler, Türkiye'nin bu yılın başlarındaki büyük deprem sonrasında yeniden inşasına yardım etmeyi ve ülkenin zor durumda olan ekonomisine yardım için teşvikler sunmayı teklif edebilirler. Bu arada NATO üyeleri de İsveç'in yakında zirveye katılmaması halinde Sayın Erdoğan ve Sayın Orban'ın mutlu olacağını söylediler. "Belli ki Vilnius'ta hoş karşılanmayacak." ifadeleri aktarıldı.